Rodaj

Img.cum arata pistonu gripat

Rodaju motorului 2 timpi     

Haide-ti sa vedem in ce consta rodaju unui motor in 2 timpi si cum se face acesta.

-In primul rind trebuie sa plecam de la setul motor , componentele cilindru si segmenti  , sint cele doua piese  care se supun rodaju-lui cel mai riguros , pentru ca se obtine o oglinda pe cilindru si aliniera segmentilor pe acesta eliminind posibilitatea de scapare a compresiei aceasta presupune un rodaj corect.

Set motor componente noi

Set motor

-Dupa inchiderea setului motor , pe blocu motor , si aferente-le lui , de obicei se trece la rodarea motorului , dar cum se face acest rodaj  in fabrici , motoarele de serie , se rodeaza la doua turatii diferite , care sint asistate de un motor electric  , si solutii speciale de rodare , care inlocuiesc combustibilu .

-Se ia , motoru  se pune intr-un banc de lucru , se ataseaza in locul volantei o transmisie pe curea , care intilneste un motor electric , fiind alimentat printr-un procedeu special , setu motor , apoi se invirte la o turatie  joasa un timp , apoi la cea de a doua turatie , care este aproape de mersul motorului , asigurind astfel rodaju  segmentilor cu cilindru , formindu-se acea oglinda . Se testeaza dupa aceste compresia eliberata de motor , care trebuie sa aiba anumiti parametri ( stabilit de producator ).

-Dece cind noi montam un set motor , nu reusim sa facem acea compresie de care ne aducem aminte ca a avuto motoru nostru la inceput , pentru-ca noi facem rodajul cu foc .  Este bun si acesta , dar nu satisface rodarea la maxim , obtinem un procent 85-90 la suta.

-Am experimentat un motor de piagio pentru a vedea ce obtin atunci cind fac un rodaj ca si fabrica , doar ca ne avind solutiile lor speciale , eu am folosit , amestecul bogat in ulei , iar aici pe discutii100ro , va dezvalui ce anume am facut.

-Am construit un dispozitiv de fixare a motorului , am demontat volanta acestuia cit si aprinderea , dupa aceea  un strungar  a facut o fulie  pe care am gasito , avea un diametru de 30cm ajutind fixarea acestea pe ambelaj , o curea , si un motor de 1,1kw care se alimenta la 220v ( de betoniera ) cu fulia acestuia , obtinind un raport , de 1 la 30 asfel invirtind motorul .

-Am lasat carburatoru acestuia , pe el continuind alimentarea dintr-o sticla cu benzina , cu reteta de 3 ori ulei amestec  , in chiuloasa montind o bujie rea , si la evacuare  un recipient in care sa curga  rezidul din interior . ATENTIE ( a nu se refolosi benzina care iese pe evacuare ) .

-Motoru electric a fost montat pe o balama ,  asigurind astfel efectul de ambreaj , ( pornire lenta a invirtirii ) lasindu-l sa functioneze pina sa incalzit acceptabil , apoi am lasat o pauza de o ora , si apo repetare , pina sa consumat 2 litri de benzina .

-Vreau sa va zic ca succesul a fost peste asteptarile mele , am obtinut o compresie , extraordinara , si la invirtire , un sunet  frumos a compresiei , de parca aveam motocicleta , nu motor de piagio.

-ATENTIE …Nu este recomandat a face experiente , consulta un mecanic de specialitate in cazul in care nu obtii un rezultat imediat .Acest grupaj este facut in mare , cauzele evoluind de la tipul si marca motorului , cauzele sint multiple si se stabilesc de catre specialisti , daca doresti ca motorul tau sa se incadreze in parametri de functionare lasate de proiectant , respecta aceasta atentionare.

-Motorele de turatii mari cum sint drujbele,atomizoare,cositoare,este bine a se face un rodaj bun inainte de utilizarea agresiva a motorului .

-Pentru aceste tipuri de motoare este bine a se consuma un rezervor cu relantiul insurubat putin pentru a creste turatia motorului ,poti pastra reteta de amestec ,sau 2g-3g in plus , a doua etapa se consuma un alt rezervor de benzina dar de aceasta data cu o turatie mult mai mare , sau drujbele ,daca aveti lemne subtirele puteti taia dar accelerata bine ,reteta normala a amestecului, dupa care se poate utiliza normal si aveti rodaju unui motor bun..

-Dragi cititori , daca aveti indrebari referitoare la articolul de mai sus , sau daca doriti mai multe , nu ezitati sa ne scrieti , sau sa intrebati .Poti consulta ACASA  prima pagina la discutii100ro.
-Daca doriti imbunatatire a acestui articol consulta ACASA , scrie pt.Admin inaintea subiectului tau si voi continua aceasta discutie.
By Cristian

35 thoughts on “Rodaj

 1. Buna, am achizitionat de curand o motocoasa stern ggt1600b, in manual producatorul zice sa se
  puna 40 mll. de ulei la 1 L benzina, am cumparat ulei rosu de la STHIL HP, vanzatorul a zis sa pun
  20 mil. de ulei la 1 L benzina ca este un ulei special si nu trebuie mai mult, acuma as dorii
  o lamurire in aceasta privinta. Si cum trebuie folosita la inceput si facut rodajul, mersi de ajutor.

  Like

  • Daca aveti ulei rosu , folositil pe acela , 20/100 este bine , dar conditia sa lasati motoru la jumatatea acceleretiei , si taiati usor , practic sa consumati 2 rezervoare , mai mult in aer cu cutitu de taiat sa zic asa , este important sa nu accelerati pina la maxim , pe la jumatate dupa putin , apoi dupa ce ati consumat cele 2 rezervoare …la treaba.

   Like

  • -Uite cum facem Bogdan , scrie toate astea intr-un text document , nu trebuie sa-ti faci griji de ortografie , doar cind scrii dale un titlu , si fa un articol nu conteaza cit de lung este , trimite pe email din pagina Contact si poze daca vrei sa apara in articol , si trimite si text documentu impreuna cu ele , cind esti gata anuntama pe blog , mai am pe cineva , Ionut care vine la fel ca tine cu citeva articole bune si sint din experienta proprie.
   -Trebuie sa face ca blogul sa continuie , este pentru noi pentru toata lumea , articolu care primeste cele mai multe like-ri , cel de drept va primi un blog facut gata despre motoarele in 2 timpi indexat in google , cu email si toate ce trebuie , va deveni administrator principal.
   -Pina atunci te rog daca o sa mai trimiti mesaje asa fara sa fie citite , nu se cade , le voi retine nu le public , sa sti ca mesajele sint foarte putin citite. Da-mi de stire daca esti deacord.

   Like

 2. -Salut Sandu , uite cum stau lucrurile , chiar daca sint de o fabricatie mai proasta , ori ce utilaj trebuie sa respecte citeva norme , apoi se verifica de catre o expertiza ISO , sa se obtina un certificat de productie in serie a produsului , asta este valabil pe toata planeta .
  -Acum aceste drujbe , problema este calitatea productiei , adica ce procede de fabricatie se folosesc , ca sa te lamuresc , cred ca sti ce este acela strung , ei daca rectificarea cilindrului este facuta in asemnea situatie , si strungu mai are si vreo 30-40 de ani , nu putem avea cote , la prcizia laserului .
  -Da se face rodaj dar probabil nu la fel ca marcile de renume , dar se face , alt fel nu ai avea o compresie optima.
  -Sa nu mai vorbim de calitatea metalului ales , care nu intotdeauna este cel mai bun , unele tari importa fierul , asa ca un surub pe care tu il arunci , acea tara , face 1000 de axe la aratatorul de cias ….!!!
  -Poti sa fi norocos , sa nimeresti una cit de cit buna si sa te tina , depinde si de mina de lucru sau de vorbele dai inainte ca merge …!
  -Asadar depinde de mai multi factori calitatea produsului , dar rodaj se face .
  -Sper ca te-am lamurit cu aceste motoare in 2 timpi.
  -Te asteptam cu fotografii cu motorasul tau , nu uita au mai ramas 5 zile pina la deschiderea oficiala a pagini cititori spun , asa cum ai scris aici adminului , scrie-ne un articol despre ceea ce-ti place la motoarele in 2 timpi , sau daca ai acest hoby , spune-ne ce ar trebui sa mai faca motoare in 2 timpi , vezi pagina CITITORI SPUN si exemplu articolului.
  -Admin-

  Like

 3. Buna ziua.
  -Dl. Admin,ce parere aveti despre acele drujbe chinezesti ce se gasesc in toate pietele de moldoveni si nu numai.Am auzit pe multi ca au probleme cu ele,unii chiar nu au taiat nici macar cat sa bage o data in soba si sa stricat.Alea mai au acel rodaj de fabrica asa cum spuneati despre anumite tipuri de drujbe profesionale? Cunosc si eu ceva mecanica dar cu cat mai multa informatie cu atat mai bine.Eu am una din acele tipuri de drujbe de 2 ani si inca merge bine,de aceia as vrea sa stiu si parerea d-voastra.Va multumesc.

  Like

  • Rodajul se face la orice drujba indiferent de provenienta acesteia ! Fie ea Sthil , Husqvarna sau made in China … rodajul unei drujbe nu se face in gol , sau cum am mai vazut la altii : “Eu am sa o las 2 rezervoare de benzina in “gol” . Total gresit , rodajul se face in doua trepte . 1 primul rezervor se face cu acceleratia la jumatate de preferat sa tai lemne de dimensiuni reduse , cum are fi “cepurile de brad” . Rezervorul doi cu o acceleratie mai agresiva … bineintels ca nu te duci si tai brazi cu ea dupa ce ai facut rodajul . O lasi putin sa isi face oglinda ;) Fii atent la acceleratie .

   Like

 4. Buna,am de gand sa-mi schimb setul la scuter,voi pune unul nou tot de 50cc pentru ca scuterul nu mai trage si chiar se opreste in mers si nu mai porneste doar daca il las 1-2 minute dupa care dau la pedala si porneste,pleaca bine dar mai incolo se opreste motorul,asta am patit acum cateva zile,am mers cu el pe ploaie,oare sa fie din cauza asta?Nu a mai facut asa inainte.problema cu opritul motorului a fost doar atunci pe ploaie,acum cateva zile am desfacut furtunul de admisie si am observat ca lamelele de la muzicuta au un spatiu cam de 3mm,probabil nu mai inchide bine,am vazut ca mi-a curs niste ulei chiar sub carcasa filtrului,probabil e plina de ulei,e posibil sa fie din cauza muzicutei care nu mai inchide bine?Motorul nu mai sta la relanti si mi se aude un zuruit cand merg cu el la blana,mai mult de 60 km/h nu merge,am fost si la un mecanic,nu foarte priceput si mi-a zis ca sunetul provine de la segmenti pentru ca e prea uzat setul si de asta nu mai sta nici la relanti si ca oricand se pot rupe segmentii.In curand voi cumpara un set si o muzicuta noua,intrebarea mea este cum se face RODAJUL ca la carte?M-am mai uitat si pe alte forumuri dar tot nu-s lamurit.Am inteles ca se adauga ulei suplimentar in benzina 10-15 ml ulei chiar daca isi face singur amestecul din rezervorul separat de ulei,am inteles ca se merge incet cam cu 30-40 km/h,fara fortari si accelerari bruste pana isi face cilindrul oglinda,cam 500 km din ce am inteles.Vreau sa-mi spuneti exact cum sa procedez ca sa-i fac un rodaj ca la carte.Multumesc.

  Like

  • -Salut Daniel , cred ca mecanicul ala nepriceput are dreptate , asa stau lucrurile pentru tine , dar pina la schimbarea setului , trebuie sa verifici rulmenti , ambelajul , rola rulment de la biela , semeringurile , inlocuirea supapei de admisie ( muzicuta ) , curatarea carburatorului , apoi inlocuirea setului motor , atentie sporita la montarea segmentilor , si sensul pistonului .
   -Uite ce fac eu prima data cind montez un set motor , vezi F…Bok , este cel albastru Gillera , care ultimul l-am facut .
   -Dupa cele mentionate mai sus , la montare se greseaza bine cu ulei segmenti suprafata cilindrului , apoi se monteaza sus , daca este cu racire cu apa atentie la garnituri.
   -Dupa care urmatoarea operatie , am o fulie construita special ca adaptare in locul volantei , o montez , apoi atrenez acest motor cu un alt motor electric , sa se invirta , toba de esapament , este desmontata , si carburatorul , muzicuta se lasa sus , se demonteaza bujia , si cu ajutorul unei siringi se injecteaza ulei in capul pistonului putin cite putin , astfel il tin c-am o ora , la iesirea din cilindru , am o tava recuperatoare de ulei , pentru ca iese uleiul afara .
   -In acest timp oglinda cilindrului se mareste devine super fina , in raport cu segmenti .
   -Dupa o jumatate de ora dupa prima ora de rodare , se monteaza o bujie veche , si pui c-am jumatate de litru de benzina in rezervorul gol , cu un amestec de 50gm ulei la litru de benzina , se continua invirtirea cu motorul electric , pina la epuizarea benzinei.
   -In acest timp se urmareste temperatura la cilindru , preferabil este cit mai rece .
   -Acuma se scoate bujia veche , se continua 5minute de invirtire , pentru a arunca afara ultimile rziduri .
   -Acum se baga benzina amestec , fal si tu cu un ulei de calitate marca renumita germana S , se regleza relantiul mai turat asa , la 1200 de rotatii , apoi acest rodaj trebuie facut incet pentru primi 300 km , fara accelerari bruste , maxime , si singur pe motor.
   -Eu pentru 4 ore , il las sa mearga el singur asa cu relantiul reglat cum ti-am spus , apoi ies la plimbare .
   -Vreau sa-ti spun , ca avem si critici pe acest blog , dar eu discut cu voi din experienta mea proprie , si am constatat asa ca cu cit avem o oglinda mai buna la cilindru compresia este mai mare , avind compresie , avem si forta , si viata indelungata .
   -Acum ce sa-ti spun , cred ca te-am lamurit cit de cit , si daca nu te pricepi consulta un mecanic de specialitate , este mai bine asa , iar daca te pricepi revino unde nu sti ce sa faci te ajutam noi .-Poti sa ne vizitezi cind doresti , intreba-ne si-ti v-om raspunde .
   -Multumim pentru alaturarea in mica noastra comunitate .
   -Mai sint 7 zile pina la deschiderea oficiala a pagini Cititori spun , poti participa si tu , poti sa ne trimiti si foto cu motorul tau .
   -Admin-

   Like

  • Salut Admin,multumesc pentru raspunsuri,cred ca o sa mai revin si cu alte intrebari pe parcurs,eu cred ca voi face rodajul cu foc pentru ca momentan nu dispun de un motor electric,deci cam care ar fi dozajul de ulei in primii km pentru rodajul cu foc?

   Like

  • -Salut Daniel bine ai revenit , uite poti folosi la fel reteta , chiar poti sa adaugi pina la 5g in plus dar nu mai mult , pentru ca faci depunere de calamina si nu este indicat , ideea este sa respecti cele de mai sus , si sa nu uiti regleaza relantiul putin turat , si consuma ceva benzina cu el pina sa mergi cu acest motor.
   -Eu ti-am scris in idea standard , si cea cum o fac eu .
   -Tu poti face chiar si cu foc , nu este nici o problema , nu-mai compresia , are ceva procente mai scazuta , c-am atit , dar de mers merge struna .
   -Te mai astept sa ne spui cum au evoluat lucrurile .

   Like

  • Multumesc pentru raspunsuri,el oricum isi face singur amestecul,dar nu eram eu lamurit,abia astept sa ma apuc de treaba,inca nu mi-au venit piesele,poate o sa mai revin si cu alte intrebari,poate o sa pun si niste poze,o sa tin cont de sfaturile dumneavoastra.Stima.

   Like

  • -Nu are nimic , este normal sa fie asa , si bucurate ca o sa ai un motor bun si putere asa ca la carte , atentie la fortare , se poate face dupa consumarea minimul 2 litri de benzina .

   Like

 5. salutare admin!!am si eu inca o intrebare,e ram curios asa aflu care ar fii diferenta de longevitate intre doua drujbe egale ca ,,capacitate cilindrica si facute de aceeasi firma,,numai ca la una dintre ele rodajul nu va fii efectuat!oare cu cat va dura cealalta in plus????
  asta presupunand ca ar fii expluatate egal!!stiu ca o sa tii se para deplasata intrebarea mea ,dar e ceva care ma framanta de mult mai ales ca am ascultat en variante de la x si y!!!as vrea sa te gandesti la doua modele profesionale si sa-mi scuzi curiozitatea!!

  Like

  • -Salut , trebuie sa stabilim o regula , in primul rind dupa cum am mentionat la pagina rodaj , acesta este facut deja din fabricatie , tu acasa refaci oglinda cilindrului , dece ? Dupa cum am mentionat , acest motor , de la producator , si pina la benificiar , are o cale lunga de strabatut , … ce se intimpla … tine un motor , ne pornit , macar un an , apoi cu grija desmonteazal si uitate pe cilindru si gasesti raspunsul mai bine.
   -Deci sa revenim in acest drum pe care il parcurge acest motor , desi sint unse piesele setului motor , presiunea segmentilor asupra cilindrului imprima o urma , care devine mata poroasa , pentru ca motorul nu este pornit de nimeni in tot acest timp.
   -Practic tu nu faci o rodare efectiva , ci mai degraba restabilirea luciului pe cilindru , indepartezi aceste urme , lasate de segmenti .
   -De ce este bine la inceput sa tai mai subtire , si nu lemne foarte groase …?
   -Pentru ca toate piesele in miscare , dupa oprirea din rodajul efectiv facut de fabrica , sint oprite intr-un punct , si stau asa pina ce cumperi tu acea drujba , la care efectuezi pornirea si punerea in functiune.
   -Detalii amanuntite nu-ti va spune nimeni , nici un vinzator nici un producator.
   -Acum ca sa intelegi , atunci cind montezi un set motor , si asamblezi totul la loc , observi ca nu ai compresie foarte mare , ea creste direct proportional dupa consumarea citorva litri de benzina , pentru ca se aliniaza segmenti cu cilindru.
   -Pina si fabrica opreste procesul rodarii , pentru anumiti parametri , care consta in presiunea creata de setul motor , si acesta nu trebuie sa genereze mai multa presiune , pentru ca nu ai putea porni drujba , sau ai rupe foarte repede sfoara , pentru ca nu poti intoarce motorul peste cap.
   -Aici vorbim de drujbele profesionale , sau ori ce motor in 2 timpi profesional.
   -Nu la fel stau lucrurile pentru uzcasnic , sau semiprofesionale , unde calitatea materialelor , sint de o calitate mai putin buna .
   -Raspunsul meu din ani de studiu a acestui motor , este ca diferentele sint nesesizabile , atunci cind cumperi nou .
   -Nu la fel stau lucrurile pentru acelasi model , schimbind setul motor , si faci sau nu rodarea .
   -Inca ceva ca sa cunosti , in ziua de azi fabricarea setului motor , nu mai este ca in trecut , produs pe un strung Ranghet , ci sint facute sub asistenta computerizata , si montindu-le deja ai si rodajul facut , desigur , nu la toate motoarele noi pe care le intilnim.
   -Sper ca am fost de ajutor , si te-am lamurit cit de cit , raspunsul a venit putin intirziat , am lșansat anunt pe partea stinga sus .
   -Daca te pot ajuta in continuare nu ezita sa ne scrii.
   -Multumim pentru participarea .

   Like

 6. -Bine ai venit in mica noastra comunitate , Do. Irina .
  -Problemele sint multiple , iata prin eleiminarea cauzelor se poate stabili cu precizie , dece aceasta drujba nu se alimenteaza.
  -Prima data cu ajutorul unei sirme cu un mic cioc la capat se scoate usor furtunul din rezervor , si se controleaza sorbul , ca nu cumva sa aiba depuneri , si sa fie infundat .
  -A 2-a se controleaza supapa de egalizare a presiunii de rezervor ca nu cumva sa fie infundata , si astfel se creaza vid in rezervor.
  -A 3-a se controleaza carburatorul ca furtunele sa fie la locul lor , sa nu scape benzina .
  -A 4-a daca cele de mai sus sint ok problemele se datoreaza insusi carburatorului , care trebuie curatat , desmontind-ul , apoi se aplica ( vezi ) CARBURATORUL ,,, se refac reglajele acestuia apoi , si se incearca din nou pornirea .
  -Daca pornirea nu are loc , problemele sint de alta natura .
  -Succes in remediere , si te mai asteptam cu alte nelamuriri , poti vizita pagina foto motoare in 2 timpi , si ne trimiti o poza cu motorul tau in 2 timpi .
  -Admin.

  Like

 7. salutare,,,eu de curand am cumparat o drujba noua de la stihl si ca orice clienta am intrbat cum se face rodajul,dilerul stihl mi-a zis c a nu e nevoie de nici un fel de rodaj,dincontra trebuie pusa la treaba si accelerata la maxim,,,am ramas ca la dentist!!!!!!!!
  ajungand acasa am luat manualul de folosinta in mana si l-am citit de multe ori din scorta in scoarta,iar din acesta reiese ca la consumarea primelor trei plinuri de carburant nu trebuie sa mearga pentru mult timp la relantiu si nu trebuie sa mearga turata la maximum!nu stiu cum sa mai fac si ce sa mai cred,oricum eu ii fac roadaj in gol ambaland-o usor un plin de benzina,iar inca doua rezervoare o sa le fac la craci subtiri cu pauze destul de dese!
  ce parere ai admin??????e un model ms 660,cu motorul de 92 cc!ast rsp tau!

  Like

  • -Iata cum stau lucrurile din punctul meu de vedere , si a cei peste 15 ani de lucru cu aceste motoare , vorbim despre motorul in 2 timpi , care ca principiu de functionare este la fel , ca avem turatii inalte sau joase , constructiv din fabricatie , rodajul cel mai performant la o drujba l-am obtinut in felu urmator…..!
   -Prima drujba care am aduso originala din Germania a fost un 440 sthil la care am facut un rodaj asa , am consumat primul rezervor de benzina cu putin mai mult ulei , circa 5 grame in plus , si dupa cum stii ai un surub de reglaj al relantiului , care se poate invirti la o turatie ceva mai mare de relantiu , circa inca o data turatiile , na eu am avut un tester de rotatii , si am ales 1000 de rotati / min. apoi al doilea rezervor l-am consumat cu reteta data de producator , dar de aceasta data , cu acceleratia un pic si mai mare 1500 , dupa care am inceput sa o folosesc pe la scinduri , lemne pina la diametru de 30/40 cm , cu inca 2 rezervoare am continuat asa , in acest interval uleiul a fost original sthil de amestec cit si cel de la lant .
   -Doresc sa-ti spun ca si astazi o detin in stare perfecta de functionare , la fel ca prima data , si cu un regim mediu de lucru , toate iernile a taiat circa 4 masini de lemne , o masina avind 10 metri cubi de lemn , apoi cite un vecin , si altele pe parcursul a unui an.
   -Singurul defec care il am , frina de lant este rupta si nu se gaseste , pentru ca azi se numesc sthil 44 si nu cum era prima 440 , si nu sint la periferice identice , costa scump sa o iau pe comanda , dar merge si asa , nu am de ales.
   -Cind voi lansa pagina cu pozele o voi incarca pe site si celelalte pe care le am , sa vezi ce inseamna grija intretinere , si ulei ales de producator , nu dupa capul fiecaruia.
   -Cit despre cel ce vinde intr-un magazin drujbe , el a absolvit un curs de 3/6 luni de pregatire , si asta nu este experienta , acum tu faci cum doresti , eu ti-am spus cum am procedat , aceasta fiind spuse , inainte sa treci la rezultate citeste TERMENI SI CONDITIILE acestui site .
   -In articolul Rodaj , se discuta despre motoarele refacute , si nu de cele noi , trebuie sa stii ca fabrica deja a facut pentru tine un rodaj , tu acum trebuie sa continui aceasta etapa , pentru ca sa-ti spun un secret , ce nimeni nu-ti va spune in magazin .
   -Timpul , este de vina , de la iesirea din rodaj si transportarea in magazin pina cumperi tu produsul trece un interval de timp destul , asa dar piesele in miscare sint oprite acolo unde sa oprit acest motor , ele stau in aceasta pozitie , pina tu vei trage pentru prima oara la sfoara , iar daca vei deschide un motor nou nout , vei constata ca pe cilindru sint amprentate urmele segmentilor , care desigur dispar o data cu functionarea , si ar fi mult de discutat.
   -Succes la incheerea rodajului la motorul in 2 timpi pe care il detii..
   -NU UITA POATE SPRIJINI ACTIUNEA DE LA PAGINA FOTO MOTOARE IN 2 TIMPI , PE ADRESA MENTIONATA , TRIMITELE PE Email , Iti multumim pentru interesul acordat acestui site , te mai asteptam impreuna cu prietenii , sa ne povestesti despre motorul tau in 2 timpi.

   Like

 8. Bine v-am regăsit, îmi cer scuze dacă nu încadrez unde trebuie acest post. Am o întrebare pentru dumneavoastră, la motoarele in 2 timpi, chiar şi cele in 4 timpi de pe utilajele care sunt folosite doar o anumită parte a anului, gen motocoase să zicem, cum e cel bine să fie păstrate de-a lungul iernii, cu benzină in rezervor sau fără? Părerile sunt împărţite, unii spun că dacă rămâne benzină in rezervor şi in carburator duce la distrugerea carburator, alţii spun că dimpotrivă, dacă carburatorul rămâne uscat se duc membranele din el. Eu personal le las cu benzină in ele, şi in cazul unei nefolosiri mai îndelungate la mai pornesc câte odată pe săptămână, maxim 2. Dumneavoastră ce credeţi că ar fi mai bine de făcut?

  Like

  • -Bine ai revenit , si te asteptam impreuna cu prieteni , carora recomanzi actiunea noastra din acest blog .
   -Da intradevar parerile sint impartite , dar acum hai sa-ti spun ce am observad pe parcursul a 21 de ani ce se intimpla .
   -Motoarele de mici dimensiuni , care au carburatoare extrem de mici , cu alimentare prin dislocuirea benzinei cu aer , si nu este alimentat carburatorul prin cadere , acestea sint extrem de periculos a lasa benzina mai mult de jumatate de an in rezervor , fara a porni motorasul , exemplu DRUJBELE , apoi inainte de pornire este bine sa agitati drujba ca amestecul cit de cit sa-si revina , se trage la sfoara de 2 ori cu butonul de pornit oprit , pe pozitia oprit , apoi se porneste motorasul.
   -A se citi carburatorul.
   -Motoarele care deja au capacitatea de peste 100Cm/3 deja au un alt sistem de alimentare , si poate fi oprit , manual sau automat .
   -Este bine pe termen lung daca exista posibilitatea de a porni motoarele indiferent ce model , sau timpi , macar o data pe luna , cu un regim de lucru , pina la punctul termic satisfacator , este ok.
   -Tu ai ales o varianta foarte buna daca ai gindit tu acest lucru cu pornitul esti de nota 10 cu recomandari .
   -Asa dar dece sint impartite parerile , pentru ca sint si motoare de diferite tipuri , cu diferite forme de carburatoare , si fiecare obtine un fel de a spune dupa ceea ce se intimpla in timp , si ceea ce remarca fiecare , asa dar este bine ceea ce faci tu.
   -In speranta ca ti-am fost de ajutor.
   -Succes.

   Like

 9. Salut.As avea si eu o imtrebare.Im cazul umui set nou sau unui cilindru honuit (ma refer la un motor minarelli cu racire pe aer)trebuie slefuit sau luat cu pila la geamurile de la admisie si evacuare casa nu fie asa de ascutit .(cica minca segmentul).Va multumesc anticipat.

  Like

  • -Bine ai venit in aceasta mica comunitate , in primul rind ar trebui sa-ti urmeze exemplu toti cititoari si sa plaseze intrebarile in posturile specifice cu intrebarea .
   -Nu se intimpla nimic , honoirea slefuieste acest cilindru la rotatii de peste 15000 de rotatii pe minut , asa dar dupa finire este 99/100 ca suprafata sticlei { oglinda } , iar honoirea se face tronconica , si nu paralela , astfel cind pistonul urca sus practic din cauza conului , segmentul se contracta ceva mai mult de cit la inferioritate , marind compresia.
   -In fata ferestrelor de admisie cit si de evacuare , el rade pe suprafata cilindrului , dar asta nu presupune ca agata aceste frestre , deloc , mai degraba este calamina periculoasa in zona de evacuare , care creste ca o creasta foarte ascutita , rupindu-se la un moment dat , cazind spre exterior , sint cazuri cind cade spre interior dar foarte rar , si provoaca zgirieturi pe piston si cilindru .
   -Fara probleme , urmeaza un rodaj bun ca la carte , fal cu strictete , pentru ca este viata motorului.
   -Succes.

   Like

   • Iti multumesc ptr, raspuns .Da intradevar rodajul am sa il fac de fapt il fac deja ,dar mam lovit de o problema casa ma fac mai inteles am sa postez un scurt istoric al motorului adica decind au inceput problemele.Acum 2 luni miam sudat la cotul de la esapament deoarece era ruginit-gaurit si urla(lucru pe care il detest) a da sa mentionez ca lam sudat cu argon deci electric.Surpriza a fost ca motorul nu mai tragea ,am pus pe seama tobei de esapament ca arfi infundata.Am cumparat alta noua de gianelli dupa montare la fel tot nu mergea bine ,Dar cu toba buna auzeam ceva tacanit lam desfacut si aveam joc la ambielaj si totodata un semering numi mai etansa corect,Am scimbat rulmentii (de koyo)si semeringurile am mai schimbat. ambielaj de RMS racing segmenti +garnituri ,motorul tot nu mergea bine.Am cumparat set complect de fi47mm (cilindru+piston ,segmenti bolt sigurante+chiuloasa )setul e set Top am luat bujie si filtru de aer nou la fel motorul tot nu merge bine.Am incercat sa reglez carburatorul sal schimb cdi -ulcu bobina iarasi am incercat alta tot asa .Porneste usor dar nuse tureaza si nu are forta. Am desfacut magnetoul am observat urme cum sar fi frecat de magnet si se vedea pa cititor cum sar fi incalzit (mentionez ca este cu cititor interior) am desfacut niturile si am pus alt cititor .La prima cheie si la prima acceleratie se tureaza dupa care nu.Nu mai stiu ce sa fac ma secat de bani si nu mai am 500 lei ptr un stator original minarelli nou,si nici chiar 100 de unul second.Cum as putea afla daca e statorul de vina?Alta de proba nu am.

    Like

    • -Bine ai revenit , in primul rind un electrician de calitate , afla rezistenta interna a bobinei , care echivaleaza ca generare 12v , el va sti rezistenta , daca este partial scurt sau la caldura dilatarea presupune o strapungere de curent.Acum mai doresc sa te intreb cine a inchis acest motor , si daca sa tinut seama de montarea corespunzatoare a componentelor , eu de exemplu primul motor care l-am montat am intors pistonul invers din neatentie ,, asa ca mergea dar nu avea putere , el este insemnat pe partea superioara cu o sageata , aceasta fiind orientata catre evacuare , unele motoare au segmentii de doua tipuri , de foc si unu de compresie , cu o mica faseta arcuita dedesupt , atentie la montare , cel de foc este mai lucios , iar cel de ungere si compresie este mai inchis , iar slabeste puterea , centrarea ambelajului in carter daca nu este facuta corespunzator la fel pierde puterea , rulmentii daca nu sint de calitate , la fel pierde puterea , carburatorul daca nu este reglat corespunzator , la fel pierde din putere , prima accelerare este ok apoi amestecul saraceste , nu este alimentat corespunzator , aprinderea nu slabeste forta motoare , ea merge sau nu cam atit , sau face rateuri la motor , exista in carterul motor canale conductoare de amestec , catre anumite puncte de ungere , rulmentii de exemplu , ele trebuie avut grija sa nu fie infundate cu calamina , deci iata mai multi factori care ar putea face un motor sa piarda din forta motoare , asa dar draga prietene dupa cele mentionate de tine , cauta cu atentie ca este undeva o eroare , poate foarte mica , dar face pagube serioase.
     -Succes-

     Like

 10. Am incercat toate variantele, carburatorul functioneaza in parametri optimi, garniturile etanseaza bine, bujia e buna, oricum am incercat cu mai multe bujii, am bagat si cu seringa benzina in capul pistonului, pistonul este in regula nu are niciun semn de uzura, segmentul la fel, ambielajul e perfect (am intampinat cazuri cand din ambielaj s-au rupt fragmente foarte mici de metal si au fost aspirate de piston ducand la distrugerea celui din urma) si tot degeaba…99% tind sa cred ca e bobina de vina, desi cu bujia scoasa da scanteie de toata frumusetea in compresie nu mai da scanteie. Mi s-a mai intamplat la motocoasele Alpina, la fel cu bujia scoasa bobina dadea scanteie dar in momentul in care bagam bujia la locul ei nu se mai intampla nimic orice i-as fi facut, dupa ce am schimbat bobina a pornit la sfert de sfoara. Tind sa cred ca este o problema datorita pozitionarii bobinei foarte aproape (aproape lipita) de corpul cilindrului si din cauza temperaturii ridicate din timpul functionarii bobina se duce foarte repede. Asadar recomand in special proprietarilor de Alpina introducerea unei bucati de azbest intre bobina si corpul cilindrului pentru izolare termica. Revenind la cazul meu dat fiind faptul ca motocoasa in cauza este adusa din Italia nu am de unde comanda o bobina sa-i pun pe ea, asa ca o sa chem proprietarul sa vina sa si-o ia inapoi. Va multumesc oricum pentru sfaturile date si va doresc toate cele bune. Va mai tin la curent daca mai intampin cazuri din acestea dificile. O zi buna sa aveti!

  Like

  • -Da intradevar , exista legea inductiei electromagnetice , cum in aceasta lege se transfera curentul in bobine , asa si la aceasta bobina fluxul curentului este scapat spre exterior , si in gol merge dar in sarcina acest curent este radiat spre exterior , idem unui transformator de linii tv sau bobinei de inductie a masini , cind crapa sau au fisuri ele nu mai functioneaza in sarcina , sau alt exemplu o fisa de bujie care este veche radiaza ioni in spectru cimpului vizual si masina merge prost , se poate observa noaptea sau la intuneric arcul electric care tinde sa iasa spre cea mai apropiata sursa de metal , ecest efect se numeste mai rudimentar asa { ioni vagabonzi } sau arc electric necontrolat.Decizia va apartine , se mai gasesc si astfel de reparatii care ne pun la incercari mari , eu le numesc provocari. Salutare si va mai asteptam impreuna cu prietenii , cu noi discutii.

   Like

  • buna.am si eu o antrebare,am un sthil 017 si iam facut rodajul consumand doua rezervoare la nrelanti,eu am pus 30 ml la litru de benzina dar am constatat ca esia un ulei negru pe la toba ceva de speriat?

   Like

 11. Va salut,
  Ma lovesc la o problema la o motocoasa italiana LET PARTNER ( am inteles ca ar fi ceva divizie Husqvarna), ei bine motocoasa in cauza (motor 2T) nu porneste desi:

  – bobina da scanteie regulat si frumos,
  – bujia e in regula,
  – cablajul bobinei este ok,
  – compresia are cat cuprinde,
  – toba nu e infundata,
  – filtrul de aer e curat,
  – am masurat bobina cu un aparat si nu da la masa,
  – volanta e ok, nu e sarita de la punct,
  – pistonul are doar 1 segment si arata foarte bine

  Ce ar mai putea fi? Eu lucrez la un magazin de motoutilaje din BZ si mi-a adus-o un client sa o repar dar nu reusesc sa-mi dau seama ce are… a fost si service la Husqvarna si nici ei nu i-au dat de cap… Vreo mana de ajutor ceva???

  Like

  • -Nu ne spui nimic despre carburator , sau daca vine amestec in motor , daca nu incearca cu o siringa si baga un pic de benzina apoi incearca pornirea , daca porneste fie si in rateuri vei sti care este cauza.
   -Apoi la acest motor se verifica prin inspectie vizuala cilindru pistonul , cit si chiuloasa , ca nu cumva sa contina o fisura , o gaurica foarte mica , ceva care sa influienteze compresia ori cea inferioara ori cea superioara , semeringurile , cit si daca invirti volanta , fara bujie pusa , motorul trebuie sa se invirta lejer o cursa circulara fluida , trebuie sa constati daca nu cumva ceva agata in cursa pistonului , sa ingreuneze invirtirea.
   -Se incearca si inlocuirea bujiei , pentru ca unele bujii , in compresie asupra amestecului se scurcircuiteaza de ce nu stiu nici macar eu , dar am observat asta de foarte multe ori.
   -Apoi este bine sa incerci invirtirea volantei cu bujia scoasa , cu ajutorul unui tambur cauciucat fus de aluminiu , sa invirti la peste 500 de rotatiimotorul si sa vezi aprinderea ta daca inca furnizeaza curent sau nu.
   -Montarea pistonului invers .
   -Fisa proasta , scapare de curent parazitare a scinteei.
   -Aer fals abundent aspirat de motor , cauta garnitura carburator , garnituri motor , orificiul care sufla aer din motor catre carburator , il descoperi la desmontarea carburatorului , poate este infundat , astefel carburatorul nu lucreaza.
   -In general un detaliu mic , face ca acesta sa nu porneasca , eu cred ca cauza este carburatorul dar mai intii incearca toate aceste mai ales prima regula .T e asteptam sa ne spui cum au evoluat lucrurile , si poate iti vom oferi o pagina doar a ta unde sa ne scrii despre motoarele in 2 timpi , asa cum a cistigat Florin , ABC-COMPUTERELOR unde poti sta de vorba cu cititori nostri.
   -Multumim pentru subiectul precis formulat , si interesant.

   Like

Intreaba pe blogsite

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s